Current Affairs January 2019 – Phase 1

91
Current Affairs for Exam Preparation 01
  1. Ross Island of Andaman and Nicobar was renamed as _____, on 30th December 2018?
    1) Shaheed Dweep
    2) Netaji Subhas Chandra Bose Dweep
    3) Swaraj Dweep
    4) Mahatma Gandhi Dweep
    5) None of these

Answer –2) Netaji Subhas Chandra Bose Dweep

2. Prime Minister Narendra Modi laid the foundation sto ne of 50 MW LNG-based power project at Hope Town in ____, on 30th December 2018, which will be established by NTPC Vidyut Vyapar Nigam at a cost of Rs 387.80 crore?

1) Tamil Nadu
2) Odisha
3) Kerala
4) Andaman & Nicobar Islands
5) None of these

Answer – 4) Andaman & Nicobar Islands 

3. Where did Union Petroleum Minister Dharmendra Pradhan launch the Ujjwala Sanitary Napkin initiative on 30thDecember 2018?
1) Pune, Maharashtra
2) Agra, Uttar Pradesh
3) Bhubaneswar, Odisha
4) Shimla, Himachal Pradesh
5) None of these

Answer – 3) Bhubaneswar, Odisha 

4. Which state government announced its plan to create an Adhyatmik Vibhag (spiritual department) by merging several existing departments, on 29th December 2018?
1) Gujarat
2) Uttar Pradesh
3) Rajasthan
4) Madhya Pradesh
5) None of these

Answer – 4) Madhya Pradesh 

5. Deen Dayal Veterinary University of which state proposed to set up the first goat fertility lab in the state under Rastriya Krashi Vikas Yojna at a cost of Rs 22 crore, on 30th December 2018?
1) Uttar Pradesh
2) Gujarat
3) Chhattisgarh
4) Goa
5) None of these

Answer – 1) Uttar Pradesh

6. Which body issued guidelines to enable the government to monitor online food and grocery operators and food delivery platforms on 29th December 2018?
1) Ministry of Health and Family Welfare
2) Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)
3) Indian Standards Organisation (ISO)
4) Controller of Certifying Authorities (CCA)
5) None of these

Answer – 2) Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)

7. Ministry of Housing & Urban Affairs has extended the Credit-Linked Subsidy Scheme (CLSS) for Middle Income Group (MIG) Scheme by another 12 months till _____?
1) March 31, 2020
2) April 30, 2020
3) June 30, 2020
4) January 1, 2020
5) None of these

Answer -1) March 31, 2020

8. Prime Minister Narendra Modi released a commemorative postal stamp, 75 rupees coin, and dedicated a 150 feet Flag Mast to mark the 75th anniversary of hoisting of Tricolour flag on Indian soil by Netaji Subhas Chandra Bose and formation of Azad Hind government, on 30th December 2018, in ______?
1) Panaji, Goa
2) Kolkata, West Bengal
3) Port Blair, Andaman & Nicobar Islands
4) Chennai, Tamil Nadu
5) None of these

Answer – 3) Port Blair, Andaman & Nicobar Islands

9. India will remain the fastest growing major economy with GDP growth estimated to be _____% in FY19, as per Confederation of Indian Industry (CII)’s report titled ‘Growth Outlook for 2019’?
1) 7.2 %
2) 7.5 %
3) 7.7 %
4) 7.9 %
5) None of these

Answer – 2) 7.5 %

10. A ‘bancassurance’ pact was signed between which bank and SBI Life Insurance to sell the policies of the insurer in over 3,200 branches of the bank, on 31st December 2018?
1) Allahabad Bank
2) State Bank of India
3) Canara Bank
4) Federal Bank
5) None of these

Answer – 1) Allahabad Bank

11. Onisha Patel, Devika Kamath and _____ are the 3 Indian-origin women scientists who were among the 60 Superstars of STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) list awarded by Australian government?
1) Praneethi Roy
2) Asha Rao
3) Synthia Thomas
4) Manisha Hegde
5) None of these

Answer – 2) Asha Rao